Η ανάπτυξη της κυνοφιλίας είναι στο χέρι όλων μας

 

Finishing-a-Recall-with-My-Young-Lab-300x199[1]

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, θέλοντας και μη συμβάλει θετικά η αρνητικά στην ανάπτυξη της κυνοφιλίας. Οι ντροπιαστικές εικόνες των χιλιάδων αδέσποτων ζώων, οι φόλες και η γενικότερη απαξίωση για τα ζώα στην Ελλάδα του 2014, θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, αν κάθε ιδιοκτήτης σκύλου φρόντιζε να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε μια διαδρομή περίπου 100 χιλιομέτρων που έκανα πρόσφατα πηγαίνοντας να κάνω ένα σεμινάριο εκπαίδευσης, συνάντησα τουλάχιστον 8-10 σκοτωμένα ζώα και άλλα τόσα αδέσποτα. Λυπήθηκα όπως λυπάσαι και εσύ. Που οδηγεί όμως αυτή η λύπη? Τι αλλάζει? Αν κατά την γνώμη μου δεν κάτσουμε εμείς οι ίδιοι να σκεφτούμε πρώτα τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα, θα αναλωνόμαστε συνεχώς στις αφορμές.

Τι οδήγησε λοιπόν στον θάνατο όλα αυτά τα ζώα, τι πιστεύεις ότι κάνει κάποιον να βάζει φόλες ή κάποιον άλλον να παρατάει μια ψυχή στο δρόμο? Οι απαντήσεις είναι τόσες όσοι και αυτοί που θα τις δώσουν.

Οι λύσεις ξεκινάνε από εμάς. Φροντίζοντας σωστά τα δικά μας σκυλιά, δίνουμε το καλό παράδειγμα, κρατάμε τον σκύλο μας και το περιβάλλον του καθαρό, καλύπτουμε τις ανάγκες του, του παρέχουμε ασφάλεια , δεν ενοχλούμε τους γύρω μας και τους βοηθάμε να δούνε την κυνοφιλία με άλλο μάτι.

Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά μερικές προτάσεις σωστής ιδιοκτησίας:

1 Αν πρόκειται να πάρετε κάποιο σκύλο , εκτός από την αγάπη που πιθανόν διαθέτετε για τα ζώα, χρειάζεστε επίσης χρόνο και χρήματα. Χρόνο για την κάλυψη των αναγκών του ζώου, όπως βόλτες, κοινωνικοποίηση, εκτόνωση κλπ και χρήματα για γιατρούς, εμβόλια, αξεσουάρ, τροφές κ.α Σε περίπτωση που δεν τα διαθέτετε, μην μπείτε καν στη διαδικασία!

2 Φροντίστε να ενημερωθείτε για τους κανόνες ιδιοκτησίας ενός ζώου συντροφιάς.

3 Φροντίστε να εκπαιδεύσετε σωστά τον σκύλο σας. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι πιο ασφαλής και δεν δημιουργεί προβλήματα στους γύρω του.

4 Φροντίστε ο σκύλος σας να τηρεί τις ώρες κοινής ησυχίας. Δεν είναι κανένας γείτονας υποχρεωμένος να ακούει γαυγίσματα μετά τα μεσάνυχτα.

5 Μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας. Ο πρώτος που θα τις πατήσει κάνοντας μια βόλτα στο πάρκο, δεν θα σχηματίσει την καλύτερη εικόνα, ούτε για εσάς ούτε για τον σκύλο σας.

6 ΜΗΝ αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς λουρί, αν δεν μπορείτε να τον ελέγξετε. Είναι επικίνδυνο!!!

7 ΜΗΝ χτυπάτε ποτέ και για κανέναν λόγο το σκυλί!

8 Μην αφήνετε ανήλικα παιδιά μόνα τους με τον σκύλο.

9 Μην αφήνετε ανήλικα παιδιά να βγάζουν μόνα τους βόλτα τον σκύλο.

10 φροντίστε να κοινωνικοποιήσετε τον σκύλο σας, και μάθετε του να μην είναι επιθετικός με ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Ας δώσουμε πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα….

Γιάννης Αδαμόπουλος

K9doorways.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με την ‘θετική’ εκπαίδευση!!!Ιανουάριος 29, 2014 Ένα εύλογο ερώτημα σχετικά με την ‘θετική’ εκπαίδευση!!! Ευχαριστώ τον Ivan Balabanov για την άδεια που μου έδωσε να μεταφράσω κάποια από τα κείμενα του πάνω στην εκπαίδευση σκύλων στα Ελληνικά. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, πρόκειται για έναν […]
  • Η ψυχολογία των σκύλων σε 10 απλά Tips!Μάιος 18, 2016 Η ψυχολογία των σκύλων σε 10 απλά Tips! 1 Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας και ο χαρακτήρας τους αντανακλά 100% τις συνήθειες τις οποίες έχουν αναπτύξει.   2 Τα σκυλιά δεν βαριούνται την ρουτίνα, αλλά αντίθετα […]
  • Πρέπει να δίνουμε εντολές στην αρχή της εκπαίδευσης?Μάιος 14, 2016 Πρέπει να δίνουμε εντολές στην αρχή της εκπαίδευσης? Οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκινώντας την εκπαίδευση, αρχίζουν να χρησιμοποιούν κατευθείαν τις λεκτικές εντολές, που θέλουν να μάθουν στο σκυλί τους. Χρησιμοποιούν λέξεις όπως κάθισε, […]