Μαθαίνοντας στον σκύλο να μένει μόνος στο σπίτι

dog-sad

Είναι πολύ σημαντικό να εξοικειώσουμε τον σκύλο με την ιδέα ότι για κάποιες ώρες της ημέρας  θα χρειάζεται να μένει μόνος στο σπίτι, χωρίς αυτό να του προκαλεί στρες ή να πιστεύει ότι τον εγκαταλείψαμε.

Ξεκινώντας, θα ήταν καλό να αποφασίσουμε που θα αφήνουμε τον σκύλο και σε ποια σημεία του σπιτιού θα έχει πρόσβαση όταν εμείς λείπουμε. Ο χώρος ο οποίος θα επιλέξουμε είναι καλό να μην έχει αιχμηρά αντικείμενα, απορρυπαντικά, ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βλάψει τον σκύλο.

Στον χώρο αυτό, μπορούμε να ξεκινήσουμε να βάζουμε τον σκύλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, προκειμένου να αρχίσει να τον συνηθίζει και να του είναι πιο γνώριμος. Μπορούμε να αρχίσουμε να τον βάζουμε εκεί ενώ βρισκόμαστε και εμείς μέσα στο σπίτι.

Στην αρχή, είναι καλό  να αρχίσουμε να λείπουμε για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα κάνοντας πιθανόν τα καθημερινά ψώνια και σταδιακά να αυξάνουμε το διάστημα όπου ο σκύλος θα είναι μόνος του. Κατά την διάρκεια της απουσίας μας,  μπορούμε να του αφήσουμε κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια προκειμένου να απασχολείται.

Πριν φύγουμε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο σκύλος έχει φάει, έχει βγει βόλτα και έχει πάει τουαλέτα, για να αποφύγουμε πιθανά ατυχήματα μέσα στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε την έξοδο μας από το σπίτι μεγάλο θέμα. Τα σκυλιά διαβάζουν πολύ καλά την γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα μας. Δεν χρειάζεται να του προκαλέσουμε πιθανόν έξτρα άγχος. Κλείνουμε την πόρτα και απλά φεύγουμε.

Θυμηθείτε: Τα σκυλιά είναι πλάσματα της συνήθειας ! Με άλλα λόγια προσαρμόζονται καλύτερα σε διάφορες καθημερινές καταστάσεις όταν τους μαθαίνουμε να λειτουργούν με πρόγραμμα.

Γιάννης Αδαμόπουλος 

K9doorways Εκπαίδευση σκύλων

www.k9doorways.gr

6934.277.791

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Άνθρωπος και σκύλος …Ποιος εκπαιδεύει ποιόν?Αύγουστος 30, 2018 Άνθρωπος και σκύλος …Ποιος εκπαιδεύει ποιόν? Δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια με ιδιοκτήτες και σκύλους, συνειδητοποιώ ότι τα σκυλιά στην εκπαίδευση των ανθρώπων, παίρνουν άριστα.   Θέλουν να φτάσουν πιο γρήγορα στο πάρκο? […]
  • Η φθήνια της γνώμης!Αύγουστος 7, 2018 Η φθήνια της γνώμης! Η γνώμη είναι το πιο φθηνό πράγμα στον κόσμο.Ο καθένας μπορεί να έχει και από μια έτοιμη γνώμη σχεδόν για τα πάντα.   Ακόμα και για τον τετραγωνισμό του κύκλου να ρωτήσεις, ή […]
  • 4 + ένας μύθοι σχετικά με  την συμπεριφορά των σκύλων!Αύγουστος 7, 2018 4 + ένας μύθοι σχετικά με την συμπεριφορά των σκύλων! Οι παρακάτω, είναι μερικοί μόνο από τους μύθους που υπάρχουν σχετικά με την συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων!   1 Με τον καιρό θα μάθει : Πολλοί άνθρωποι έχουν την […]