Τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στο »έλα»

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι το “ έλα”, είναι η σημαντικότερη συμπεριφορά που μπορούμε να διδάξουμε έναν σκύλο κατά την διάρκεια της ζωής του. Αφιερώνοντας κάποιο χρόνο να διδάξουμε στον σκύλο να γυρίζει πίσω σε εμάς, του προσφέρουμε πάνω απ΄όλα, ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να τον πάρουμε μακριά από κάποιον κίνδυνο, όπως π.χ. την ώρα που κατευθύνεται προς έναν δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία θέλοντας να παίξει με ένα άλλο σκυλί. Επίσης του προσφέρουμε την ελευθερία να μπορεί να τρέξει ελεύθερος σε κάποιο πάρκο.

come

Ανάλογα με το επίπεδο της προσοχής που έχει ο σκύλος μας σε εμάς και την ηλικία του, θα επιλέξουμε και το αντίστοιχο μέρος για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του στο “έλα”.

Για σκυλιά με πολύ χαμηλό επίπεδο προσοχής και κουτάβια, ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουμε ακόμα και μέσα στο σπίτι.

 

Γενικότερα είναι πολύ σημαντικό, η εκπαίδευση να ξεκινήσει σε ένα περιβάλλον χωρίς πολλές εξωτερικές ενοχλήσεις, προκειμένου να βοηθήσουμε τον σκύλο να συγκεντρώνεται σε εμάς. Επίσης είναι σημαντικό ο χώρος που θα επιλέξουμε να είναι περιφραγμένος και ο σκύλος να φοράει λουρί.

Στην αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση με ένα απλό λουρί υπακοής γύρω στο 1,5 – 2 μέτρα, αφού πρώτα διαλέξουμε μερικές από τις αγαπημένες του λιχουδιές.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση στο “ έλα”, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το όνομα του σκύλου, να τον καλούμε να έρθει σε εμάς και μόλις κάνει στην αρχή έστω και ένα βήμα προς το μέρος μας, να τον επιβραβεύουμε.

Μετά από μερικές επαναλήψεις, θα παρατηρήσετε, ότι ο σκύλος στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του, θα ξεκινήσει να μας δίνει πολύ περισσότερη προσοχή απ’ ότι πριν.

Έχοντας δουλέψει μερικές μέρες, το επόμενο βήμα είναι να βγάλουμε αυτό το σχετικά κοντό λουρί από τον σκύλο και να του βάλουμε ένα πολύ μεγαλύτερο, γύρω στα 3,5 – 4 μέτρα, προκειμένου να του δώσουμε ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης στον χώρο και να ξεκινήσουμε να τον προσκαλούμε από μεγαλύτερη απόσταση.

Το τρίτο και τελευταίο από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης στο “ έλα” αφού έχουμε κερδίσει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό την προσοχή του σκύλου , είναι, να προσθέσουμε στον χώρο που δουλεύουμε και κάποιες εξωτερικές ενοχλήσεις, όπως π.χ. ένα άλλο σκυλί, προκειμένου να δείξουμε στον σκύλο μας, ότι ανεξαρτήτως εξωτερικών ενοχλήσεων πρέπει να προσέχει εμάς, προκειμένου να κερδίσει την όποια ανταμοιβή.

Γιάννης Αδαμόπουλος 

K9doorways Εκπαίδευση σκύλων

www.k9doorways.gr

6934.277.791

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Μετατρέψτε τον σκύλο σας σε σκύλο ανιχνευτήΣεπτέμβριος 3, 2015 Μετατρέψτε τον σκύλο σας σε σκύλο ανιχνευτή Είναι γνωστές οι απίστευτες ικανότητες της μύτης του σκύλου. Η μύτη του σκύλου, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, για την ανίχνευση ουσιών, εκρηκτικών υλών , για την εύρεση χαμένων […]
  • Σεμινάριο Εκπαίδευσης ΣκύλωνΙούνιος 6, 2014 Σεμινάριο Εκπαίδευσης Σκύλων Σεμινάριο Εκπαίδευσης Σκύλων, του Γιάννη Αδαμόπουλου και της K9doorways στην Pieria Dog School, την Κυριακή 15 Ιουνίου.     Θέματα Σεμιναρίου:   Βασική […]
  • Άνθρωπος και σκύλος …Ποιος εκπαιδεύει ποιόν?Αύγουστος 30, 2018 Άνθρωπος και σκύλος …Ποιος εκπαιδεύει ποιόν? Δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια με ιδιοκτήτες και σκύλους, συνειδητοποιώ ότι τα σκυλιά στην εκπαίδευση των ανθρώπων, παίρνουν άριστα.   Θέλουν να φτάσουν πιο γρήγορα στο πάρκο? […]