Θέλεις να γίνεις εκπαιδευτής σκύλων? | Τι πρέπει να ξέρεις και τι να προσέξεις!

Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων, είναι ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στον κόσμο. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων αυξάνονται συνεχώς και ταυτόχρονα αυξάνεται και η ζήτηση υπηρεσιών εκπαίδευσης. Παρακάτω είναι μερικά πράγματα τα οποία θα ήταν καλό να γνωρίζεις, αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις το επάγγελμα αυτό.

H κρίση έκανε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ψάχνουν νέες διεξόδους και προοπτικές εργασίας. Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων είναι ένα από τα επαγγέλματα που συνεχίζει να είναι από τα πιο καλοπληρωμένα (30 -50 περίπου ευρώ/ώρα), με αποτέλεσμα να προσελκύει συνεχώς καινούριους ενδιαφερόμενους.
Η μεγάλη πιθανότητα κέρδους, έχει προσελκύσει εκτός από σοβαρούς επαγγελματίες και ανθρώπους χωρίς εκπαίδευση οι οποίοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι σοβαρά να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα, πρέπει με την ίδια σοβαρότητα να κάνεις και την αντίστοιχη έρευνα για την εκπαίδευση που θα χρειαστείς, και να βρεις την σχολή εκπαιδευτών που σου ταιριάζει.

Θεωρητική και πρακτική κατάρτιση:

Ένα σωστό πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα πρέπει καταρχάς να σου παρέχει και θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Η δουλειά του εκπαιδευτή είναι να μεταφέρει αποτελεσματικά τις γνώσεις του σε ιδιοκτήτες και σκύλους. Δεν έχει λοιπόν καμία σημασία να μαθαίνεις θεωρίες χωρίς να βλέπεις άμεσα την πρακτική τους εφαρμογή, ούτε απ την άλλη μεριά, να κάνεις πράγματα χωρίς να μπορείς να τα εξηγήσεις ή να μην ξέρεις γιατί τα κάνεις.

»Στην θεωρία, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης … στην πράξη όμως υπάρχει» Αlbert Einstein»

Δομή:

Η εκπαίδευση σου θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένη δομή, προκειμένου η ύλη του προγράμματος να μπορεί να αφομοιωθεί και να γίνεται κατανοητή στον λιγότερο δυνατό χρόνο.

» Η επανάληψη κάνει κάτι μόνιμο, όχι τέλειο»

Διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις:

Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής, θα πρέπει να καταρτιστεί σε διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Γιατί ? Γιατί κανένας σκύλος δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλον! Αν μια συγκεκριμένη τεχνική ή μέθοδος δούλευε με όλα τα σκυλιά, όλοι οι εκπαιδευτές ανα τον κόσμο, θα χρησιμοποιούσαν ΜΟΝΟ την μέθοδο ή την τεχνική αυτή. Οπότε οι γνώσεις που θα πάρεις θα πρέπει να σε προετοιμάσουν ώστε να μπορείς να δουλεύεις με όσο το δυνατόν περισσότερα σκυλιά!

Πως μαθαίνουν τα σκυλιά και τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση:

Χωρίς να γνωρίζεις πως μαθαίνει ένας σκύλος και τι πραγματικά είναι η εκπαίδευση, είναι αδύνατον να επικοινωνήσεις μαζί του. Επίσης να γνωρίζεις, ότι πριν ξεκινήσει ένας σκύλος εκπαίδευση, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό προ-εκπαιδευτικό στάδιο, που χωρίς αυτό, δεν υπάρχει ουσιαστικά εκπαίδευση.

Ρεαλιστικά δομημένο πρόγραμμα σπουδών :

Το πρόγραμμα της σχολής που θα επιλέξεις, θα πρέπει να αποτελείται από όλες τις βασικές θεματικές ενότητες της εκπαίδευσης σκύλων, όπως : Βασική εκπαίδευση, προεκπαίδευση κουταβιών, προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχολογία σκύλων, δόμηση πλάνου εκπαίδευσης, διαχείριση πελατών, εκπαιδευτικά εργαλεία, στάδια εκπαίδευσης κ.α.

Να έχει σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό:

Σαφής επαγγελματικός προσανατολισμός, σημαίνει ότι το πρόγραμμα εκπαιδευτών που θα επιλέξεις, θα πρέπει να σε βάλει βήμα προς βήμα, σε όλες τις φάσεις τις δουλειάς του εκπαιδευτή. Από την αξιολόγηση, το πλάνο εκπαίδευσης, την διαδικασία της εκπαίδευσης και της επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς. Μόνο έτσι, θα μπορείς τελειώνοντας να ανταποκριθείς στην αγορά εργασίας με πραγματικούς πελάτες και σε πραγματικές συνθήκες.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να σου έχει δώσει τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις την δική σου επιχείριση.

»To να ξεκινήσεις είναι θέμα χρόνου,Το να συνεχίσεις είναι θέμα επιλογής,Το να πετύχεις είναι θέμα χαρακτήρα »

Τι πρέπει να προσέξεις:

1 Το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλων δεν είναι αναγνωρισμένο επάγγελμα και δεν προστατεύεται από κάποιον επίσημο φορέα αναγνώρισης. Αυτό σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει έναν κωδικό στην εφορία και να αυτοαποκαλείται εκπαιδευτής, χωρίς κάποιον τίτλο σπουδών.
2 Σε περίπτωση που σχολές διαφημίζουν συγκεκριμένους συλλόγους του εξωτερικού και είναι συμβεβλημένοι μαζί τους, είναι καλό να αφιερώσεις κάποιο χρόνο και να ψάξεις ποιοι είναι οι σύλλογοι αυτοί, ποιοι αναγνωρισμένοι εκπαιδευτές είναι μέλη των συλλόγων αυτών και γενικότερα τι απήχηση έχουν.
Σε πολλούς συλλόγους που αφορούν τα σκυλιά , έχε υπόψη σου ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να γραφτεί, πληρώνοντας απλά μια μηνιαία συνδρομή.
3 Πριν αποφασίσεις να γραφτείς σε μια σχολή, είναι καλό να έχεις δει εκπαιδευμένα σκυλιά, από κοντά ή και από βίντεο, προκειμένου να ξέρεις το επίπεδο της δουλειάς που παρέχει η συγκεκριμένη σχολή.
4 Ψάξε και δες την πορεία των αποφοίτων της σχολής που σε ενδιαφέρει. Μια σχολή εκπαιδευτών που εκπαιδεύει επαγγελματίες εκπαιδευτές, θα πρέπει να έχει βγάλει ήδη εκπαιδευτές οι οποίοι εργάζονται στα πρότυπα που θέλεις να εργασθείς αργότερα και εσύ!

Καλή αρχή!

Νέα τμήματα από τον Σεπτέμβριο, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! 

Για πληροφορίες : 6934.277.791 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ