4 + ένας μύθοι σχετικά με την συμπεριφορά των σκύλων!

Οι παρακάτω, είναι μερικοί μόνο από τους μύθους που υπάρχουν σχετικά με την συμπεριφορά και την εκπαίδευση των σκύλων!

 

1 Με τον καιρό θα μάθει : Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση, ότι μεγαλώνοντας ένας σκύλος θα ηρεμήσει και πιθανόν θα σταματήσει τις όποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αυτή η πεποίθηση είναι απλά μια ψευδαίσθηση! Ο σκύλος θα συνεχίσει ακόμα εντονότερα συμπεριφορές μέσω των οποίων κερδίζει τελικά αυτό που θέλει. Αν για παράδειγμα τραβάει το λουρί για να φτάσει πιο γρήγορα εκεί που θέλει και εμείς τον ακολουθούμε, θα συνεχίσει να τραβάει, γιατί έτσι έμαθε ότι θα φτάνει πιο γρήγορα εκεί που θέλει.

 

 

2 Tα σκυλιά δεν εκπαιδεύονται σε όλες τις ηλικίες: Ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί και να βελτιώσει την συμπεριφορά του ανεξαρτήτως ηλικίας. Σαφώς, όσο νωρίτερα ξεκινήσει εκπαίδευση, τόσο πιο εύκολη θα είναι η πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών στο μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ο σκύλος να είναι υγιής.

 

3 Φαγητό και εκπαίδευση: Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν, ότι αν χρησιμοποιηθεί φαγητό κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, ο σκύλος θα γίνει εξαρτημένος από αυτό! Το φαγητό, είναι απλά ένα εργαλείο. Το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης, εξαρτάται από την σωστή ή την λάθος χρήση του. Κανένα εργαλείο δεν μπορεί από μόνο του να εκπαιδεύσει ή να κακομάθει έναν σκύλο!

 

4 Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά βόλτα: Όλα ανεξαιρέτως τα σκυλιά έχουν καθημερινή ανάγκη για εξάσκηση και βόλτα. Η βόλτα είναι ο καλύτερος τρόπος για την κοινωνικοποίηση και την εκτόνωση του σκύλου.

 

5 Δεν χρειάζονται όλα τα σκυλιά εκπαίδευση: Κάθε σκύλος χρειάζεται βοήθεια, για να μπορέσει να προσαρμοστεί σωστά στον δικό μας ανθρώπινο κόσμο. Δεν γεννήθηκε μιλώντας την γλώσσα μας, ούτε ξέροντας τις συνήθειες μας. Εκπαίδευση δεν σημαίνει εντολές. Εκπαίδευση σημαίνει επικοινωνία και κατανόηση αναγκών!

 

Γιάννης Αδαμόπουλος 

K9doorways

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ