5 λόγοι για να μην πάρω δώρο έναν σκύλο για τα Χριστούγεννα

Πλησιάζοντας στην καρδιά των Χριστουγέννων δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλοντας να δώσουν χαρά σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, του παίρνουν δώρο έναν σκύλο. Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στις χιλιάδες επιλογές που έχουμε, το συγκεκριμένο «δώρο» θα πρέπει να είναι εκτός λίστας για πολλούς λόγους, κάποιοι εκ των οποίων είναι οι εξής:

1. Το ότι ένας άνθρωπος, συμπαθεί, αγαπάει ή ενθουσιάζεται στην θέα ενός σκύλου, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι επιθυμεί να αποκτήσει έναν.

2. Ο σκύλος είναι μία ζωή για μια ζωή. Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν σημαίνει μόνο παντοτινή πίστη και αγάπη αλλά επίσης παντοτινή δέσμευση και υπευθυνότητα. Συνεπώς η απόκτηση του είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή και απόφαση, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από ώριμη σκέψη, και με την πλήρη γνώση των αναγκών του και των υποχρεώσεων μας απέναντι του.

Δίνοντας έναν σκύλο σε έναν άνθρωπο που δεν είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια αλλαγή στην ζωή του και που πιθανότατα πολύ σύντομα θα δεθεί με αυτόν, «εγκλωβίζουμε» και τους δύο σε μία δύσκολη και προβληματική σχέση με αυξημένες τις πιθανότητες επιστροφής ή και εγκατάλειψης του.

3. Το ότι κάποιος θέλει και μπορεί να έχει σκύλο δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να επιλέξουμε εμείς για αυτόν, καθώς δεν είναι όλοι οι σκύλοι για όλους τους ανθρώπους, όπως και το αντίθετο. Όσο περισσότερο ταιριάζει το προφίλ μας (καθημερινό πρόγραμμα, δραστηριότητες, υποχρεώσεις κ.α) με το προφίλ του σκύλου (χαρακτήρας, επίπεδα ενέργειας, ανάγκες κ.α), τόσο πιο αρμονική θα είναι η συμβίωση μεταξύ μας.

4. Στην περίπτωση που οι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει υπεύθυνη υιοθεσία σκύλου και θέλουν να αποκτήσουν έναν μέσα στις γιορτές σαν δώρο-έκπληξη για τα παιδιά τους, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Καλό θα ήταν η υιοθεσία να πραγματοποιηθεί μακρυά από τις γιορτές έτσι ώστε να συνδεθεί στο μυαλό των παιδιών με μια εικόνα χαράς αλλά και ευθύνης απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας και όχι με την εικόνα ενός ακόμα «δώρου» κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

5. Από την στιγμή που για το συγκεκριμένο δώρο δεν υπάρχει «κάρτα αλλαγής», σε περίπτωση που το αγαπημένο μας πρόσωπο δεν το θέλει, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο και σε ακόμα μεγαλύτερο ο ίδιος ο σκύλος ο οποίος θα πληρώσει το τίμημα της δικής μας λάθος επιλογής.

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία και αγάπη!

Παναγιώτης Σκέρλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Προεκπαίδευση ΚουταβιώνΑπρίλιος 19, 2013 Προεκπαίδευση Κουταβιών Οι πρώτες 7-16 εβδομάδες της ζωής του κουταβιού είναι αδιαμφισβήτητα οι σημαντικότερες της ζωής του! Είναι αυτές στις οποίες μπαίνουν οι βάσεις για την σωστή μελλοντική του ανάπτυξη! Στο […]
  • Πριν μαλώσεις τον σκύλο σου για κάτι σκέψου Αν…!Δεκέμβριος 11, 2015 Πριν μαλώσεις τον σκύλο σου για κάτι σκέψου Αν…! 1 Είσαι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τι έπρεπε να κάνει! 2 Διέθεσες τον χρόνο να του διδάξεις την συμπεριφορά που θα ήθελες να έχει! 3 Καλύπτονται στον κατάλληλο βαθμό οι καθημερινές […]
  • Πως να αντιμετωπίσετε την υπερκινητικότητα!Απρίλιος 27, 2015 Πως να αντιμετωπίσετε την υπερκινητικότητα! Η υπερκινητικότητα στα σκυλιά μπορεί να είναι γενετική, να προκαλείται από έναν υπερκινητικό και αγχώδη ιδιοκτήτη, όπως επίσης να γίνεται ακόμα πιο έντονη σε έναν σκύλο μέσω συγκεκριμένων […]