Πως να ξεκινήσετε την εκπαίδευση στο Nosework!

Μαθαίνοντας τον σκύλο να ψάχνει:

Το πρώτο βήμα της εκπαίδευσης στο Nosework είναι να μάθουμε στον σκύλο να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την μύτη του και να αρχίσει να ανιχνεύει.

1 Τοποθετείστε στον χώρο που έχετε επιλέξει για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, 4-6 άδεια και καθαρά κουτιά, σε απόσταση ενός βήματος μεταξύ τους.

banner megalos skilos

2 Δώστε σε κάποιον βοηθό να κρατάει τον σκύλο με το λουρί, ή δέστε τον σε ένα ασφαλές σημείο. Πάρτε το μπολ του φαγητού του σκύλου και βάλτε μέσα μερικές κροκέτες από την τροφή του, ή μερικές από τις αγαπημένες του λιχουδιές.

3 Δείξτε στον σκύλο το μπολ, αφήστε τον να τον μυρίσει και κατευθυνθείτε προς τα κουτιά, αφήνοντας επιδεικτικά στην αρχή, τις κροκέτες ή τις όποιες λιχουδιές έχετε επιλέξει, σε ένα από τα κουτιά.

4 Πάρτε το λουρί του σκύλου από τον βοηθό και κατευθυνθείτε μαζί με τον σκύλο προς τα κουτιά. Αφήστε τον να ψάξει για το κουτί με το φαγητό.

Εδώ είναι πολύ σημαντικό να ΜΗΝ καθοδηγείτε τον σκύλο με το λουρί προς το κουτί που έχετε τοποθετήσει την επιβράβευση. Ο σκύλος θα πρέπει να βασίζεται μόνο στη μύτη του και καθ’όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, το λουρί θα πρέπει να είναι τελείως χαλαρό.

Την στιγμή που ο σκύλος βάλει την μουσούδα του στο σωστό κουτί που έχει μέσα το φαγητό, κάντε Κλικ (αν διαθέτετε Clicker), αλλιώς πείτε του μπράβο με ενθουσιώδη φωνή και αφήστε τον φάει μέσα από το κουτί τις κροκέτες ή τις όποιες λιχουδιές έχετε αφήσει.Καθώς τρώει, μπορείτε να προσθέτετε και εσείς μερικές ακόμα επιβραβεύσεις, βοηθώντας τον έτσι να παραμείνει για περισσότερη ώρα στο κουτί με την επιβράβευση.

5 Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία 4-5 φορές, αλλάζοντας ΚΑΘΕ φορά ΘΕΣΗ στο κουτί που έχει μέσα την επιβράβευση. Μην βάλετε φαγητό σε άλλο κουτί. Απ την στιγμή που θα επιλέξετε ένα κουτί σαν το ‘’σωστό’’ αυτό δηλ που θα έχει την επιβράβευση του σκύλου, θα χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ μόνο το κουτί αυτό και θα το αλλάζετε απλώς θέση. Σε περίπτωση που ο σκύλος το καταστρέψει, είναι καλό να το αντικαταστήσετε με κάποιο καινούριο.

6 Μετά απο 2-3 μέρες εκπαίδευσης και αρκετές επαναλήψεις, θα διαπιστώσετε, ότι ο σκύλος θα αρχίσει να εξοικειώνεται με τα κουτιά και με την όλη διαδικασία και θα αρχίσει να βρίσκει το σωστό κουτί όλο και πιο γρήγορα.

Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε στο σημείο αυτό, είναι να αρχίσετε να τοποθετείτε τα κουτιά και να κάνετε ανιχνεύσεις σε διαφορετικά μέρη, για να αρχίσει να γενικεύεται η συμπεριφορά και ο σκύλος να μάθει ότι μπορεί να του ζητηθεί να ψάξει σε διαφορετικά μέρη.

Σημειώσεις:

1 Ο χώρος που θα επιλέξετε για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση, θα πρέπει να είναι πολύ γνώριμος για τον σκύλο και χωρίς πράγματα ή μυρωδιές που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή.

Χώροι όπως ένα άδειο δωμάτιο, μια αποθήκη, το υπόγειο ή ακόμα και ένα ευρύχωρο σαλόνι θα ήταν ιδανικοί.

2 Αν διαθέτετε στηθόλουρο ή αλλιώς ‘’σαμαράκι’’, θα ήταν καλό να το φοράτε στον σκύλο σας, κάθε φορά  πριν ξεκινήσετε την ανίχνευση. Με τον τρόπο αυτόν, θα συνδέσει το γεγονός ότι φορώντας το σαμαράκι, ξεκινάει η ανίχνευση. Αυτό θα τον βοηθήσει να είναι πιο συγκεντρωμένος στην όλη διαδικασία.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία!!!

Ιωάννης Αδαμόπουλος

6934.277.791 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ