Προεκπαίδευση Κουταβιών

Οι πρώτες 7-16 εβδομάδες της ζωής του κουταβιού είναι αδιαμφισβήτητα οι σημαντικότερες της ζωής του! Είναι αυτές στις οποίες μπαίνουν οι βάσεις για την σωστή μελλοντική του ανάπτυξη! Στο διάστημα αυτό μπορούμε πιο εύκολα από κάθε άλλη περίοδο της ζωής του να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα του όπως εμείς θέλουμε, όπως επίσης να προλάβουμε και να αποτρέψουμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

1 Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην έχουμε ατυχήματα στο σπίτι, είναι να μάθουμε στο κουτάβι, να πηγαίνει τουαλέτα εκτός σπιτιού. Δώστε του αρκετές φορές την μέρα την δυνατότητα να βγαίνει έξω για να πάει τουαλέτα και επιβραβεύστε το κάθε φορά.

2 Βουρτσίζετε τακτικά το κουτάβι ανάλογα με τις απαιτήσεις του τριχώματος της κάθε φυλής. Αν στην αρχή αντιδράει δυσφορώντας ή προσπαθώντας να φύγει συνεχίστε υπομονετικά χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή του με λιχουδιές.

3 Δώστε του την δυνατότητα για καθημερινή άσκηση λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την ηλικία του και τις ανάγκες της κάθε φυλής .

4 Ένα κουτάβι θα πρέπει να εκτεθεί σταδιακά και προστατευμένα σε ήχους, διαφορετικά μέρη, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, παιδιά, σκυλιά, άλλα ζώα, αντικείμενα, επιφάνειες, κυκλοφοριακή κίνηση.

5 Αγγίζετε και κάντε μασάζ σε όλο το σώμα του κουταβιού και ειδικότερα μέσα στο στόμα και στα πόδια του. Είναι πολύ σημαντικό να το εξοικειώσετε με τα ανθρώπινα χέρια.

6 Εξοικειώστε το κουτάβι με διάφορες οικιακές συσκευές και αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκια, ομπρέλες και δώστε του την ευκαιρία να παρακολουθεί τις καθημερινές σας δραστηριότητες με αυτές.

7 Επισκεφτείτε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους μπορείτε. Είναι πολύ σημαντικό να συνηθίσει και να εξοικειωθεί με διαφορετικά μέρη και ανθρώπους όπως σχολεία, εμπορικά κέντρα, πάρκα κλπ.

8 Μην το χτυπάτε ποτέ και για ΚΑΝΕΝΑΝ λόγο!

9 Μην το πιέζετε σε καμία από τις παραπάνω δραστηριότητες και μην επιβραβεύετε ποτέ φοβικές συμπεριφορές.

10 Ταΐζετε το μια σωστή κουταβίσια τροφή που του δίνει όλα τα απαραίτητα συστατικά και επιβεβαιώστε ότι αφομοιώνεται σωστά από τον οργανισμό του.

11 Κανονίστε επισκέψεις στον κτηνίατρο σας προκειμένου να το εξοικειώσετε με το περιβάλλον κάνοντάς το ταυτόχρονα να συνδυάσει την επίσκεψη με κάτι θετικό.

12 Παρακολουθήστε μαζί με το κουτάβι σας μαθήματα προεκπαίδευσης κουταβιών. Εκεί μπαίνουν οι βάσεις για ένα ισορροπημένο χαρακτήρα στο μέλλον!!!

13 Να θυμάστε ότι ένα κουτάβι μαθαίνει κάτι, κάθε λεπτό που αλληλεπιδρά με εσάς και το γενικότερο περιβάλλον του.

14 Κουτάβια όπως επίσης και ενήλικα σκυλιά μαθαίνουν πάντα αυτό που τους μαθαίνουμε και όχι αυτό που σκοπεύαμε ή θέλαμε να τους μάθουμε.

Τέλος να θυμάστε ότι δεν είναι αυτονόητο για ένα κουτάβι 7,8 εβδομάδων να μην κάνει την ανάγκη του όπου βρεί! Δεν είναι επίσης αυτονόητο, ότι το κουτάβι είναι σε θέση να καταλάβει την αξία του πανάκριβου καναπέ μας και να μην τον μασήσει! Τα παραπάνω όπως και πολλά άλλα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ζητήματα ΜΑΘΗΣΗΣ!

Σκεφτείτε: Ακόμη και εμείς οι ίδιοι θα είχαμε μάθει τους κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς αν κάποιος δεν είχε μπει στον κόπο να μας τους διδάξει;

 

Αν χρειάζεστε βοήθεια και την κατάλληλη καθοδήγηση σε όλα τα παραπάνω, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

K9doorways Εκπαίδευση σκύλων : 
Θεσσαλονίκη: 6934277791
Αθήνα: 6985592559
Κρήτη: 6946665223

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ