Τα όρια της επιβράβευσης!

Σίγουρα η επιβράβευση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της εκπαίδευσης. Επιβράβευση για έναν σκύλο, μπορεί να θεωρηθεί μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, το χάδι ή οτιδήποτε άλλο  του αρέσει.

Μέσω της επιβράβευσης, μπορούμε να διδάξουμε στον σκύλο μας διάφορες συμπεριφορές, όπως να κάθεται , να περπατάει δίπλα μας χωρίς να μας τραβάει, να έρχεται όταν τον φωνάζουμε κ.α

Τι συμβαίνει όμως όταν ζητήσουμε από τον σκύλο μας οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμπεριφορές, σε εξωτερικό περιβάλλον και κάτω από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και ενοχλήσεις?

rewarding your dog

Μέσα στο σπίτι ή την αυλή, μια λιχουδιά αρκεί για να τραβήξει την προσοχή του σκύλου και να τον κάνει να έρθει σε εμάς όταν τον φωνάξουμε.

Βγαίνοντας όμως έξω στον κόσμο, σε κάποιο πάρκο ή οπουδήποτε αλλού, μερικές απόπειρες αρκούν για να καταλάβουμε ότι η λιχουδιά που έκανε τον σκύλο να έρθει αμέσως πίσω σε εμάς μέσα στην αυλή, έχει χάσει κατευθείαν την αξία της.

Αυτό συμβαίνει, γιατί πολύ απλά, στον έξω κόσμο, υπάρχουν πάρα πολλά ερεθίσματα, όπως , διάφορες μυρωδιές, θόρυβοι, άλλα σκυλιά, άλλα ζώα, αυτοκίνητα κ.α που τραβάνε πολύ περισσότερο την προσοχή του σκύλου από την λιχουδιά ή το μπαλάκι που ξέρει ότι θα του δώσουμε σαν επιβράβευση.

Ο μοναδικός τρόπος για να μας δώσει από μόνη της η επιβράβευση έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο, είναι αυτό που προσφέρουμε στον σκύλο για επιβράβευση (φαγητό, παιχνίδι κλπ) να έχει για τον σκύλο, τουλάχιστον ίση, ή μεγαλύτερη αξία από το όποιο εξωτερικό ερέθισμα!

Αν φυσικά κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, είναι προφανές ότι δεν θα υπήρχανε εκπαιδευτές σκύλων. Κάθε ιδιοκτήτης θα μπορούσε να βρει την κατάλληλη για τον σκύλο του επιβράβευση και όλα τα σκυλιά θα ήταν επαρκώς εκπαιδευμένα.

Η επιβράβευση, όπως αναφέραμε και στην αρχή, είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές, χωρίς όμως να είναι και από μόνη της  η αρχή, η μέση και το τέλος της εκπαίδευσης.

Γιάννης Αδαμόπουλος

K9doorways Dog training :

Θεσσαλονίκη : 6934.277.791

Αθήνα : 6985.59.25.59

Κρήτη :6946.66.52.23

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ