Τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στο κλουβί, (crate)

images[5] Το κλουβί μεταφοράς, σε αντίθεση με την όψη του, προσφέρει έναν ασφαλή και ήσυχο χώρο στον σκύλο, για τον ύπνο του, ή για τις ώρες που δεν μπορεί να είναι υπό την επίβλεψη σας. Προσφέρει στον σκύλο την αίσθηση της φωλιάς του, και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Δεν είναι ούτε τιμωρία, ούτε βασανισμός.

Τα διάφορα είδη κλουβιών (crates)…

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλών ειδών crates όπως ονομάζονται. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλαστικά και σιδερένια, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Η προσωπική μου προτίμηση, είναι τα σιδερένια. Ο λόγος είναι ότι αερίζονται καλύτερα, ο σκύλος έχει καλύτερη οπτική του έξω χώρου, και το σημαντικότερο καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα. Επίσης τα σιδερένια crates έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πτυσσόμενα και μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν.

 

 

               pPETS-5886371t300x300[1]

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μέγεθος…

Το σωστό μέγεθος είναι αυτό κατά το οποίο το κουτάβι, ή ο σκύλος, μπορούν να σηκωθούν όρθια μέσα στο crate, να γυρίσουν άνετα γύρω από τον εαυτό τους και να ξαπλώσουν μέσα σε αυτό. Αγοράστε crate στο σωστό μέγεθος για τον σκύλο σας και όχι μεγαλύτερο. Αν αγοράσετε μεγαλύτερο, ο σκύλος είναι πιθανόν να χρησιμοποιεί τον έξτρα χώρο για τουαλέτα, και να κάθεται ή να ξαπλώνει στο υπόλοιπο. Κάποια σιδερένια/συρμάτινα crates συνοδεύονται από διαχωριστικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό , γιατί μπορείτε να αγοράσετε μια φορά crate, υπολογίζοντας το τελικό μέγεθος του σκύλου σας και με το διαχωριστικό να το αυξομειώνετε ανάλογα με το μέγεθος που σιγά σιγά παίρνει ο σκύλος.

Τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης στο κλουβί…

Αφού έχετε αγοράσει το καινούριο σας crate θα πρέπει σιγά σιγά να συνηθίσετε τον σκύλο να μπαίνει σε αυτό. Η όλη προσέγγιση θα πρέπει να είναι σταδιακή, και θα ήταν καλό να ξεκινήσετε την όλη διαδικασία έχοντας εκτονώσει πρώτα το κουτάβι. Ένα κουρασμένο κουτάβι θα δεχτεί πολύ πιο εύκολα τον περιορισμό.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει το κουτάβι ή ο σκύλος να συνδέει το κλουβί με κάτι θετικό. Ξεκινήστε με τις αγαπημένες του λιχουδιές. Ανοίξτε την πόρτα και πετάξτε μέσα 1,2 λιχουδιές. Μην ξεχνάτε να επαινείτε το κουτάβι μόλις μπει μέσα, έστω και για ένα δευτερόλεπτο.

Κάτι άλλο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να ταΐζετε τα γεύματα του κουταβιού μέσα στο crate.

Στην αρχή, έχετε πάντα την πόρτα ανοιχτή. Μετά από μια δύο μέρες επαναλήψεων του παιχνιδιού με τις λιχουδιές, βάλτε το μπολ του σκύλου μέσα στο crate , και κλείστε μαλακά την πόρτα χωρίς να το κάνετε θέμα. Κρατείστε την πόρτα κλειστή κατά την διάρκεια του φαγητού του, και μετά ανοίξτε την για να βγει.

Τι να κάνετε αν αρχίσει να διαμαρτύρεται…

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάλετε το κουτάβι από το crate την στιγμή που κλαίει η διαμαρτύρεται. Απλά προσπαθήστε να το αγνοήσετε! Βγάζοντας το κουτάβι ή το σκυλί έξω την ώρα που κλαίει, θα μάθει πολύ σύντομα, ότι το κλάμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να περνάει ‘’το δικό του’’. Ακόμη και με ένα ‘’όχι’’ ή ένα ‘’μη’’, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το πείσετε ότι με το κλάμα κερδίζει την προσοχή σας.

Πόση ώρα μπορεί να μένει μέσα…

Το crate σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε όλη την μέρα και δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον σκύλο εκεί για πολύ  μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μέγιστος χρόνος περιορισμού κατά ηλικία:

10-12 εβδομάδων -) 1 ώρα

4 μηνών -) 2-3 ώρες

5 μηνών -) 3-4 ώρες

6 μηνών -) 4-5 ώρες

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τα βήματα της εκπαίδευσης, ή χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Καλή αρχή και καλές εκπαιδεύσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  • Ένα σπίτι για τον ΌλιβερΟκτώβριος 23, 2017 Ένα σπίτι για τον Όλιβερ Ο Όλιβερ είναι 11 μηνών και βρέθηκε στο δρόμο! Είναι πολύ υπάκουος, δεν λερώνει μέσα στο σπίτι , κοιμάται στο σπιτάκι του - crate και έχει μάθει να μένει μόνος του χωρίς να γκρινιάζει. […]
  • Η χρησιμότητα των εντολών της βασικής υπακοήςΑπρίλιος 2, 2014 Η χρησιμότητα των εντολών της βασικής υπακοής 1 Μαζί: Είναι η άσκηση που μαθαίνει στο σκυλί να περπατάει χαλαρά δίπλα μας, χωρίς να μας τραβάει. Το τράβηγμα αποτελεί εφιάλτη πολλών ιδιοκτητών σκύλων, και η εντολή μαζί ή δίπλα […]
  • Πως να προστατεύσετε τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά, το βράδυ της ανάστασης!Απρίλιος 9, 2015 Πως να προστατεύσετε τον σκύλο σας από τα βεγγαλικά, το βράδυ της ανάστασης! Πολλά σκυλιά τρομάζουν σε υπερβολικό βαθμό από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά το βράδυ της ανάστασης. Οι απότομοι και δυνατοί θόρυβοι από το πουθενά, μπορούν να προκαλέσουν ένα είδος […]