Οι βασικές αρχές της εκπαίδευσης σκύλων

woman-walking-dog-through-park[1]

1 Τεχνογνωσία: Η σωστή τεχνογνωσία είναι από τα σημαντικότερα συστατικά ενός προγράμματος εκπαίδευσης. Είναι πολύ σημαντικό κάθε χειριστής να γνωρίζει πολύ καλά την τεχνική η τον τρόπο που θα διδάξει έναν σκύλο. Κάθε άσκηση θα πρέπει να είναι έτσι δομημένη ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητή, να είναι σπασμένη σε μικρά κομμάτια προκειμένου ο σκύλος να μπορεί να ακολουθήσει, να κρατάει τον σκύλο ενεργό μαθητή κατά την διαδικασία της εκπαίδευσης , βοηθώντας  τον σκύλο να πετύχει την επιθυμητή συμπεριφορά.

2 Πλάνο εκπαίδευσης: Κάθε σκύλος μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο, και διαφορετικό ρυθμό. Η σωστή δόμηση ενός πλάνου εκπαίδευσης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην προσωπικότητα, τα ατομικά χαρακτηριστικά και το επίπεδο προσοχής και απόσπασης κάθε σκύλου ξεχωριστά. Είναι 100% λάθος να πιστεύουμε ότι σε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων κάθε σκύλος θα ανταποκριθεί το ίδιο.

3)Επιβράβευση:Η επιβράβευση είναι επίσης ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης. Μέσω της επιβράβευσης, ο σκύλος καταλαβαίνει την επιθυμητή συμπεριφορά, έχοντας έτσι περισσότερες πιθανότητες να την επαναλάβει στο μέλλον. Για κάθε σκύλο η επιβράβευση διαφέρει και είναι στο χέρι του κάθε χειριστή να ψάξει και να βρει  τι είδους επιβράβευση δουλεύει για τον δικό του σκύλο.

4)Επανάληψη: Η επανάληψη δεν κάνει μια συμπεριφορά τέλεια. Την κάνει μόνιμη. Με άλλα λόγια επαναλαμβάνοντας μια συμπεριφορά με λάθος τρόπο, μονιμοποιούμε το λάθος. Κάθε σκύλος χρειάζεται διαφορετικό αριθμό επαναλήψεων για να κατανοήσει μια συμπεριφορά. Ο αριθμός των επαναλήψεων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κουράζει τον σκύλο, ωστόσο πρέπει να γίνεται ένας ικανός αριθμός επαναλήψεων προκειμένου να βοηθήσουμε τον σκύλο να καταλάβει τι του ζητάμε να κάνει.

5) Ενοχλήσεις: Στο περιβάλλον που ζούμε, υπάρχουνε άπειρα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του σκύλου. Οι ενοχλήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες προκειμένου να θεωρηθεί μια εκπαίδευση ολοκληρωμένη. Μέσω της εκπαίδευσης ο σκύλος θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τις ενοχλήσεις αυτές μέχρι το σημείο που θα τις αγνοεί. Επίσης οι ενοχλήσεις θα πρέπει να εισάγονται στην εκπαίδευση πολύ σταδιακά, βοηθώντας τον σκύλο να τις διαχειριστεί χωρίς να στρεσάρεται.

www.k9doorways.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ